Hoe ik de Lowlands Throwdown qualifier 2015 overleefde!

Het afgelopen weekend stond in het teken van de Lowlands Throwdown qualifier. Tijdens dit weekend konden crossfit atleten uit de BeNeLux zich kwalificeren voor deze grote crossfit wedstrijd die zal plaatsvinden op 3 en 4 oktober 2015 in Apeldoorn.

Inmiddels train ik al weer 8 maanden bij de crossfit box Crossfit AKA en het leek me een leuke uitdaging om mee te doen. De qualifier wordt gehost in alle crossfit boxen in Nederland. Op zaterdag 5 september van 09.00-17.00 hebben we met 32 atleten in totaal 3 WODs gedaan in onze crossfit box. Het was een geweldige sportieve dag!

3 WODs op een dag.. Dat vergt goede voorbereidingen! 
Zo heb ik de hele week gezond gegeten conform mijn post-detox eetpatroon. Verder drink ik veel water en sportte ik de woensdag voor de qualifier voor het laatst, zodat ik in het weekend 200% kon geven.

Op de qualifier dag zelf onbijt ik met een bord havermout met amandelmelk, chia-zaad, appel, kaneel en rozijnen. Voor de eerste WOD begint snack ik een banaan en een bietensapje. Verder neem ik voldoende groentes mee (wortel, komkommer). En uiteraard fruit (aarbeien, banaan en mango) en proteïnepoeder zodat ik ter plaatse shakes kan maken. Daarvoor neem zelfs mijn eigen staafmixer mee.
Voor de snelle energie en zoete trek bak ik weer mijn eigen Healthy living by Lisette bananencake die ik mijn vorige blog al publiceerde, en ik trakteer zo goed als iedereen een stukje cake.

WOD 1: Don’t Jerk Me Around
De eerste WOD van de qualifier is een dikke vette krachttraining workout waarbij je 10 x de barbell van de grond naar je schouder en dan boven het hoofd lift (clean&jerk), afgewisseld met 30 double unders (dubbel touwtje springen). Na elke 10 lifts verhoog je het gewicht op de barbell met 10kg, best pittig want dames beginnen bij 35 kg; mannen bij 50kg.

Omdat ik nog geen 30 double unders achter elkaar kan doe ik een omlaag geschaalde versie van de WOD waarbij je lichtere gewichten tilt (ik begin bij 15kg) en 60 single unders doet. Blij dat ik dit gedaan heb want daardoor houd ik het langer vol!  

WOD 2: I Hate Rowing
Tijdens de tweede WOD van de dag gaan we 2 km roeien for time: hoe sneller hoe beter dus. Ik ben niet zo’n snelle Jelle dus ik schatte in dat ik zo’n 9 minuten nodig zou hebben. De snelsten onder ons waren klaar in ca. 6.5 minuut! Dat is echt supersnel!

Ik deed er ruim 8.49 minuten over: gelukkig binnen mijn streeftijd. Maar deze oefening drijft je geest tot het uiterste! Na 400 meter was ik al stuk en ik dan moet je nog even, dus doorzettingsvermogen is het belangrijkste ingrediënt van deze oefening. Elke 100 meter duurde minutenlang voor mijn gevoel, dus van ellende wist ik niet meer waar ik moest kijken: omhoog, omlaag, mijn ogen dicht. Ook kreeg ik pijn in mijn benen, billen en schouders. Gelukkig worden we aangemoedigd door de andere atleten, coaches, en aanwezige vrienden en familie.

 

WOD 3: I Like 21-15-9 Better
De laatste WOD is een uitputtingsslag: in 12 minuten moeten we 45 deadlifts doen met 70kg, 45 handstand push-ups, (HSPU), 45 pull-ups en 45 box jump overs. De mannen deadliften 100kg.

De deadlifts zijn voor ons allemaal goed haalbaar, maar voor de meeste atleten zijn de HSPU’s een grote uitdaging en de meeste blijven daarmee minutenlang zweten, ploeteren en no-reppen tot de tijd over is. Gelukkig zijn er ook een paar mensen die een nieuw persoonlijk record zetten en voor het eerst een HSPU eruit persen!

Maar gelukkig zijn er ook een paar mensen die de hele WOD kunnen afronden binnen de gegeven tijd en die krijgen natuurlijk een groot applaus want iedereen weet namelijk hoe pittig deze training is!

Omdat ik nog geen HSPU’s kan doe ik de geschaalde versie: 45 deadlifts met 50kg, 45 push presses met 25kg, 45 jumping pull-ups en 45 box jump overs. Vooral de push presses vind ik echt zwaar en daar raak ik dus veel tijd aan kwijt. Dat is wel echt jammer want daardoor heb ik geen tijd meer voor de box jumps. Maar ik weet binnen de tijd toch nog 40 jumping pull-ups af te ronden en dat is voor mij best een overwinning.

Ik ben na vandaag fysiek doodop, maar tegelijkertijd supertrots op mezelf en mijn mede-atleten! Wat ik vooral zo leuk vond aan deze dag is dat we met elkaar de WODs hebben overleefd. Er heersde een supergezellige sfeer en saamhorigheid, echt fijn!

Tot slot: wie is er door naar de LLTD op 3 en 4 oktober?
Onze eigenste Crossfit AKA master atleet (>40) Anneke is door naar de Lowlands Throwdown. Echt een topprestatie vind ik dat. Gefeliciteerd, ook aan de andere atleten die door zijn trouwens!

Voor de nieuwsgierigen die zich afvragen: ‘en, hoeveer ben jij nou gekomen Lisette?’ Nou… van de 510 elite dames atleten (<40 jaar) ben ik op de 482e plek geëindigd en ik ben er superblij mee.

Daar rond ik ook deze blog mee af: je hoeft geen topsporter of krachtpatser te zijn als je crossfit wilt doen! Als je gemotiveerd bent wordt je vanzelf sterker en fitter met de tijd. Dus ik ben benieuwd waar ik volgend jaar eindig op de scorelijst.

Bedankt voor de organisatie en gezelligheid Crossfit AKA!

Tot ziens bij de Lowlands Throwdown op 3 en 4 oktober!

Groetjes Lisette
Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s