Balans vinden in voeding, beweging & vrienden

In deze blog deel ik 7 tips voor mensen die zich afvragen hoe ze na de C9 of F15 verder moeten, maar ook voor mensen die op een gezonde en natuurlijke manier wilt afvallen en resultaten willen behouden. Daarnaast blik ik terug op mijn eigen fit progressie sinds januari 2013 en nu. Ik kan je vast vertellen: ik weeg vrijwel hetzelfde als toen, maar ben een stuk gezonder!

Struggles van een vriendin na de C9
Een vriendin van mij startte na succesvolle resultaten met de C9 met veel energie met het 30 daagse FIT 1 programma van Forever Living. Halverwege het einde had ze toch erg moeite om gezond te blijven eten, met name buiten de deur.

Ze had namelijk zeker 3 keer per week eetafspraken buiten de deur, soms wel met meer dan 3 gangen, met wijn, sausjes en gefrituurde maaltijden. Ze wilde geen afspraken afzeggen, maar ook niet moeilijk doen tegen de bediening of haar vrienden en deed gezellig mee. Dat leidde tot frustratie omdat het haar doelen en resultaten om af te vallen begon te beïnvloeden. Zeker vervelend als die vrienden zelf “allemaal fit en slank zijn, zo oneerlijk!”, zei ze. Deze situaties leidde tot frustratie maar zeker ook tot realisatie om dat iets moet veranderen om toch haar doelen te bereiken.

Positive thinking, eat better, regular excercise
Gebaseerd op mijn eigen (terugval) ervaringen deelde ik in mijn vorige blog dat er een paar factoren bestaan die bijdragen om je lekker en gezond in je vel te doen voelen: gezond eten, regelmatig sporten en positieve gedachtes. Als een die factoren even niet mee zitten kun je uit balans raken en – zoals mijn vriendin en ik – moeite hebben om je gezonde voornemens vol te houden.

Op basis van mijn ervaring gaf ik haar wat tips over hoe ik denk over eten buiten de deur, beweging en hoe te combineren met vrienden. Ze was erg blij met mijn tips en ik realiseerde me dat ik mijn eigen tips eigenlijk zelf zou moeten opvolgen! Daarom deel ik het ook graag met jullie:

1. Realistische doelen stellen
Zorg dat je een duidelijk doel hebt wanneer je start met de C9, F15 of als je zelf aan de slag gaat. Zorg dat je een doel stelt die jezelf helpt, niet anderen. Een duidelijk doel is bijvoorbeeld: ik wil ten minste 2 kilo afvallen; of minimaal 2 cm van mijn buik. Dit is een meetbaar doel en ook realistisch en haalbaar binnen 9 dagen tijdens de C9. Wil je meer afvallen, deel je doel dan op in delen. Heb je je doel bereikt en zit je lekker in je vel? Ga dan verder waar je mee bezig bent. Schrijf je doelen altijd op, of visualiseer ze en houd je resultaten bij d.m.v. metingen.

2. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen
Zorg dat je kleine aanpassingen maakt in je eetgewoontes en lifestyle die je beter doen voelen, niet slechter. Eet en drink dus wanneer je werkelijk deze behoefte hebt. Nergens in het werkboekje van de C9 of F15 staat dat je niet mag snacken. Onthoud jezelf dit dan ook niet, want dit ga je later misschien willen compenseren. Dat is in ieder geval mijn ervaring.

Kies gezonde versies van de snacks en maaltijden die je normaal zou eten. Zou je anders 2 tosti’s kaas eten tijdens je lunchpauze? Probeer nu eens een rijke salade met bijvoorbeeld fruit, kip en noten. Wees zelf creatief: denk in mogelijkheden, niet in wat je niet ‘mag’. Tip: Instagram zit vol gezonde snack ideeën, of check bijvoorbeeld mijn zomerse kipsalade:

img_2343

3. Ga wel naar eetafspraken of feestjes
Sommige mensen zeggen tegen me dat ze willen wachten met de C9 tot ze minder eetafspraken en feestjes hebben. Dat begrijp ik wel, maar je kunt het ook als uitdaging zien. Het zijn juist deze evenementen waar je jouw verleidingen – net als in het dagelijks leven – op de proef kunt stellen. Deel met je vrienden wat je doel is zodat ze er (emotioneel) rekening mee kunnen houden. Misschien inspireer jij ze wel om ook gezonde keuzes te maken.

4. Zoek balans in voeding en beweging
Heb je in de avond een eetafspraak of heb je de hele dag alleen maar binnen gezeten? Overweeg met de fiets of lopend naar je afspraak te gaan of maak in de avond een wandelingetje door het park. Wat jij fijn vindt!

Heb je een zware lunch gehad, dan is het misschien fijn om in de avond te compenseren met een lichte maaltijd, bijvoorbeeld door een soepje of een salade te maken. Kleinere porties werken ook heel effectief als je wilt afvallen.

Zorg dat wat je eet en drinkt en je energieverbruik in evenwicht is om je doel te halen, en te behouden. Wil je weten hoeveel energie je minimaal moet binnenkrijgen voor je verbruik, dan kun je deze tool gebruiken van de site over het FIT programma (klik op rekenen > BMR-AMR voor meer info).

Heb je het gevoel geen tijd meer te hebben voor je vrienden omdat je veel sport, of heb je juist geen tijd voor sporten omdat je je vrienden graag wilt zien? Combineer het! Ga lekker met een vriend(in) sporten. Zo motiveer je elkaar en is het ook nog eens gezellig!

Trouwens, sinds ik tegenwoordig om 07:00 uur ’s morgens sport heb ik in de avond veel meer tijd voor afspraken met vrienden, lekker koken of gewoon voor mezelf. Een fijne ontwikkeling met het oog op de komende zomerse avonden.

img_3616

5. Zoek gezonde vervangingen voor jouw favoriete snacks
Houd je van nootjes of chips? Probeer eens je eigen chips te maken met zoete aardappel uit de oven (gebruik kruiden, geen zout). Is aardbeienijs jouw favoriet? Ook lekker is kwark met verse aardbeien en nootjes of zaden. Brood met pindakaas jouw favoriete ontbijt voor een stevige bodem? Wat dacht je van havermout met banaan en een theelepeltje biologische pindakaas en jam. Ga je uit eten? Probeer eens water met citroen als drankje en probeer af te blijven van het zout/dressing/mayonaise. Het zijn de kleine keuzes die het verschil kunnen maken.

img_3649

6. Vergelijk jezelf niet met anderen
Jezelf vergelijken met anderen is niet eerlijk naar jezelf toe. Jouw doel, jouw eigen uitdaging en jouw vooruitgang is waar het om moet gaan.
Vraag jezelf af: waar was ik een maand geleden? Of misschien twee jaar geleden? Had ik toen enig idee waar ik mee bezig was? Zie ik vooruitgang? Of voel ik vooruitgang? Heb ik mijn (tussentijdse) doelen bereikt die had opgeschreven? Wat kun ik nog doen om mezelf te helpen? Wie kan mij helpen om me te blijven motiveren? En: zijn mijn doelen niet te hoog gegrepen? Heb ik de lat te hoog gelegd?

Is het niet tijd om trots te zijn op jezelf? Ik denk dat we daar vaker bij stil mogen staan.

Ik 2013 vs ik 2016 
Met dat in mijn achterhoofd besloot ik even langs mijn oude sportschool, de BBB in Amsterdam, te gaan om te vragen of ik gemeten mocht worden. In 2013 sportte ik daar 3 keer per week in warmtecabines, stelde ik afvaldoelen en deed ik regelmatig metingen. Ik zat toen overigens lekker in mijn vel en danste ook regelmatig!

Ik ben blij dat ik dit heb gedaan want, inmiddels 3 jaar later weeg ik maar 1 kg minder, maar er zijn wel hele andere leuke en gezonde ontwikkelingen 😃 namelijk:

1. Mijn vetpercentage gedaald met meer dan 4%. In 2013 was die eigenlijk te hoog voor mijn gezondheid.

2. Mijn spiermassa is verhoogd met meer dan 2 kg, met als gevolg dat mijn verbranding (BMR) is gestegen.

3. Haha, ik ben nog steeds een oud wijf als het gaat om metabolische leeftijd, maar die is met 6 jaar toch flink gedaald! Door een hogere spiermassa gaat die vaak omlaag.

4. Mijn viscerale vetwaarde is gedaald met 1 punt. Dat is het vet rondom de vitale organen en in de onderbuik. Als die te hoog ligt is de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en type 2 diabetes verhoogd.

Kortom, hele goede ontwikkeling dus! Kijk maar mee:

img_3701
Misschien is het dan ook leuk om te laten zien hoe ik er toen uitzag vergeleken met nu:
img_3708
Ik zie wel verschil! En denk dat ik best trots mag zijn ondanks dat ik mijn doel (vetpercentage 25-28%) nog niet helemaal heb bereikt.

Ben jij nog niet zo lang bezig met gezonde voeding en sport? Zoek dan naar de geluksmomentjes: een heerlijk zelfgemaakte gezonde ovenschotel waar je gasten van smikkelen, een nieuw record hardlopen, of misschien de gezelligheid met nieuwe vrienden op de sportschool. Deze overwinningen of geluksmomentjes houden mij op de been. Laat het vooral leuk zijn, dan is het niet moeilijk om vol te houden.

7. Laat je inspireren door anderen
Het volgen van fitte vrouwen of mannen op instagram, blogs of facebook kan heel confronterend zijn, maar ook een inspiratiebron! Zo ben ik door de instagram posts van een vriendin op Curaçao gestart met crossfit. Ze had zo’n strakke buik gekregen door crossfit en gezonde voeding dat ik geïnspireerd werd door haar en zodoende mijn eerste crossfitles boekte, wat vervolgens mijn leven positief veranderde.

Daarnaast zijn er ontzettend veel andere (voornamelijk) vrouwen en mannen die hun fitprogressie vastleggen op social media. Volg je hen, dan krijg je de lekkerste recepten, sporttips, foto’s en videos te zien:

img_3687

Maar.. nogmaals: vergelijk jezelf met jezelf. Gebruik hun progressie om jezelf te motiveren en niet om jezelf naar beneden te halen.

Tot slot
Soms zijn er nou eenmaal periodes dat alles lekker loopt en goed gaat, en soms zit het wat tegen of ben je even niet gemotiveerd. Misschien focus je je te veel op je doel in plaats van de weg er naar toe. Maar ik geloof dat als je kleine aanpassingen weet te doen in je nieuwe lifestyle waar je je goed bij voelt, dan zul je op lange termijn merken dat het werkt! Succes!

Ps: op 26 mei start ik weer met een groep met de C9 en de FIT1. Zelf ga ik de FIT1 doen.
Let op: Het Forever FIT programma is vernieuwd! De populaire C9 is nog steeds verkrijgbaar en dat blijft zo. De vroegere FIT 1 en FIT 2 programma zijn vervangen door het vervolgprogramma F15 en de Vital 5. stuur me een mail voor meer info en bestelling. Je kunt ook online bestellen via mijn webshop

Gezonde groetjes,

Lisette Croese
Zelfstandig Forever Business Owner
Webshop
Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s