Surfen en hiken in de Eastern Cape, Zuid Afrika

Negen dagen geleden begon ik met spanning aan mijn eerste overland trip door Zuid Afrika. Eerder was ik niet buiten Kaapstad en de Garden route geweest, dus ik was heel nieuwsgierig! Ik had 9 dagen de tijd dus ik besloot me te focussen op twee bestemmingen: 3 surfen in Coffee Bay en 3 dagen hiken in Drakensberg. 

Het reizen met de Baz bus was echt leuk. De bussen zijn comfortabel en het is een ontmoetingsplek voor backpackers. Het is een leuke en veilige manier van overland reizen in Zuid Afrika, zeker als alleen reist, maar het is ook geschikt voor duo’s of kleine groepjes. Binnenkort komt mijn blog voor de Baz Bus online en op de website van de SAYTC (South African Youth Travel Conferation), best cool!

img_3839-2
Om in Coffee Bay aan te komen dropt de Baz bus je af in het dorpje Mthatha. Vanaf daar kun je de shuttle nemen naar Coffee Bay. De circa 1,5 uur durende rit door het Xhosa berglandschap is een beleving opzich. Het gebied is zeer uitgestrekt, groen en schoon. Er staan typische Xhosa huisjes: ronde gekleurde lemen huisjes met een rieten dak. Verder grazen er hier en daar in het wild schapen, bokjes, paarden en koeien.

img_3405-1 img_3162
We komen aan in het hostel Coffee Shack rond zonsondergang dus ik kom er eigenlijk pas de volgende dag achter waar ik precies terecht ben gekomen. Het hostel is top! We krijgen een welkomstdrankje, mijn kamer is schoon, het personeel is vriendelijk (de meeste van hen herinneren mijn naam), maaltijden en drankjes zijn goedkoop en sfeer die er hangt is goed. Coffee Shack dit jaar zelfs een award ontvangen voor beste social accommodatie in Zuid Afrika.

Tijdens mijn verblijf heb ik in de ochtend surfles. Het water is niet heel koud, maar ik ben wel blij met mijn wetsuit. Het is laag water maar er is wat stroming en de golven zijn behoorlijk ‘messy’. Gelukkig weet mijn lichaam nog hoe ze moet surfen. Verder krijg ik hele handige tips van de instructeur!

img_3515
Na mijn surfsessies ontbijt ik en ga ik mee met een wandeltour door het gebied. Ik vind dit gebied zo bijzonder! Ik heb eigenlijk nooit gesurfd in een plek zo afgelegen en zo cultureel als deze. In de bergen is het doodstil, je hoort alleen wat vogels fluiten en verder loopt er af en toe een koe of schaap voorbij. Xhosa kids en hun hondje rennen ons tegemoet en wandelen hand in hand een stukje met ons mee. Ze bedelen niet om geld zoals elders. Volgens mij vinden ze het gewoon echt leuk om toeristen tegen te komen.

img_3304-1
Op de tweede dag komen we bij een meer uit waar we vanaf een 7 meter hoge rots in het water kunnen springen. Onder het mom van ‘f*ck your fears’ besluit ik te springen. Na 5 minuten aarzelend op het randje te hebben gestaan spring ik. De val lijkt uren te duren, maar wat een adrenaline kick!

De volgende dag rijd ik in een ruk door naar Durban met de Baz Bus en de dag daarna naar Drakensberg. Ik verblijf in het 5 sterren hostel Amphitheatre Backpackers. Het hostel heeft honderden hectares land waar je kunt camperen, een bubbelbad, sauna, klimwand, eetgelegenheid en vele ruimtes waar je ongestoord kunt zitten chillen. Het personeel vind ik alleen niet zo leuk. Ze hebben het druk en zijn snel geïrriteerd. Het eten en drinken is ook duur. Zeker na het hospitality en prijsniveau van Coffee Shack vind ik dit echt jammer.

Wat wel leuk is dat ik slaap in een tent in dit gebied. ‘S nachts is het behoorlijk koud en mijn matrasje is gaar, maar zodra mijn buren de volgende dag uitchecken weet ik een extra matrasje op de kop te tikken en dan slaapt het top.

img_3800
De eerste avond ontmoet ik vier Zuid Afrikanen uit Johannesburg die hier voor een lang weekend verblijven. We kunnen het heel erg goed vinden en daarom trekken we het hele weekend op met z’n vijven. Verder ontmoet ik een Cubaanse vrouw van 54 uit Miami die haar leven in de US heeft opgegeven en al 3 jaar op reis is met een minimum budget, inspirerend!

Ik voel een traantje in mijn ooghoek als mijn nieuwe Joburg vrienden maandagmiddag vertrekken. Ik hoop ze nog een andere keer weer te ontmoeten. Mijn tijd in Zuid Afrika zit er bijna op. Met de Baz Bus reis ik verder naar Johannesburg waar ik verblijf in het hostel Once in Joburg.

Na drie dagen camperen op een flutmatras ben ik zo blij met mijn kamer! Morgen vlieg ik naar Bali voor een maand surfen, crossfit en yoga, heb er zin in! 💙

img_3863
Mocht je interesse hebben in één van de hostels waar ik heb verbleven, ga dan naar KILROY voor meer info en boekingen.

Volgen jullie mijn blog al?! Als je dat graag wilt, laat dan hier👇🏽 of hier 👉🏽 je emailadres achter. Je krijgt dan een mailtje wanneer ik iets nieuws meemaak.

Liefs, Lisette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s