Gezonde quiche op een bodem van zalm

Een van mijn favoriete snelle en gezonde recepten is deze groenten quiche op een bodem van zalm. Met 10 minuten voorbereiding en 20-25 minuten in de oven is deze quiche zo klaar. Ideaal als je een snelle, gezonde en voedzame maaltijd wilt klaarmaken, zonder gebruik te maken van (blader)deeg. 
Ik vind dit echt een ideaal gerecht op een avond waarbij ik overdag al heel veel heb gegeten. Zoals jullie weten eet ik overdag vaak warm, dus in de avond heb ik vaak al voldoende aan een lichte maaltijd, en soms een shake.
Vooral als ik op mijn voeding let eet ik in de avond licht. Dat komt ook omdat ik meestal in de ochtend sport en overdag werk. Ik heb dus de meeste brandstof en voeding in de ochtend en overdag nodig.
Omdat mijn lichaam ook vaak heftig reageert op deegproducten of brood ben ik blij dat ik een vervanging heb gevonden voor (blader)deeg. Ik heb dit gerecht niet zelf bedacht, maar kwam erop toen ik me meer verdiepte in paleo recepten.

Benodigdheden
 • pakje gerookte zalm in plakjes (geen gekweekte zalm svp, maar wilde zalm)
 • 3 medium eieren
 • scheut amandelmelk
 • Groentes naar keuze zoals prei of verse spinazie
 • champignons
 • cherry tomaatjes
 • verse peper
Recept
 1. Verdeel de plakjes zalm over een ondiepe ovenschaal en laat deze kort voorbakken in de oven tot de zalm lichtroze van kleur is (200 graden).
 2. Terwijl de zalm in de oven is, kun je de groentes snijden in plakjes of reepjes. Gebruik je verse spinazie of prei, dan kun je overwegen deze even kort te laten afbakken in een pan om deze te laten slinken. Ik gebruik hier zelf geen olie voor, maar een anti-aanbakpan. Cherry tomaatjes hoef je niet te bakken.
 3. Kluts 3 eieren en voeg een scheut amandelmelk, gemalen peper toe en de groentemix toe.
 4. Verdeel het beslag in de overschaal over de roze zalm en strooi er eventueel wat kaas overheen.
 5. Bak in de oven gedurende 20-25 minuten op 180-200 graden.

De quiche kun je heel gemakkelijk in puntjes snijden en serveren.

Het leuke is dat je ontelbare variaties kunt maken met dit recept. Zo maakte ik laatst in Zuid Afrika een variant met zoete aardappel, champignons, cherry tomaat en verse spinazie! Eet smakelijk!


Tips

 • Je hoeft niet extra zout toe te voegen, want de zalm is van zichzelf al erg zout.
 • Als je niet zo snel vol raakt kun je ook wat geraspte rauwe bloemkool roosjes in het beslag doen. De quiche krijgt dan meer body en vult eerder.
 • Houd je niet van vis, dan kun je ook dikke plakjes kipfilet gebruiken in plaats van vis (zonder deze voor te bakken in de oven).

Gezonde groetjes,

Lisette